toplotna hisaMed vsemi ogrevalnimi sistemi, ki so trenutno na voljo, veliko strokovnjakov kot najkvalitetnejšo in dolgorocno najbolj varcno rešitev priporoca toplotno crpalko. A tudi pri toplotnih crpalkah je možnosti vec, zato se nikar ne prenaglite z nakupom, ampak se posvetujte s strokovnjakom.

Preden sprejmete končno odločitev, katero črpalko kupiti, je dobro vedeti, kaj toplotna črpalka pravzaprav je, kako deluje, ali se vam nakup izplača in na kaj vse morate biti še pozorni, pravijo svetovalci Ensveta, energetskega svetovanja. Gre pravzaprav za narobe obrnjen hladilnik, ki navznoter hladi, navzven pa greje. "Toplotna črpalka greje navznoter vodo za ogrevanje prostorov oziroma sanitarno vodo. Gre za najbolj energetsko učinkovit sistem ogrevanja in hlajenja, ki od okolice sprejema toplotno energijo in jo oddaja v ogrevanih prostorih, pri čemer izkorišča naravni toplotni zbiralnik okolja. Medtem ko se v naravi toplota spontano prenese s toplejšega telesa na hladnejše, toplotna črpalka za ta proces porablja električno energijo, a ne več kot 25 odstotkov. Do 75 odstotkov energije namreč, kot rečeno, črpa iz okolja, tudi ko je zunaj krepko pod ničlo, in je torej brezplačna."

VARNOST, UDOBJE IN ENOSTAVNOST UPORABE

Na vprašanje, zakaj je toplotna črpalka boljša izbira od drugih ogrevalnih sistemov, strokovnjaki odgovarjajo, da je vsekakor rešitev, ki vam bo zagotovo dolgo in dobro služila. Odlikujejo jo namreč varnost, prilagodljivost, enostavnost uporabe, nizki stroški ogrevanja, udobje ter številne druge ekonomske in ekološke koristi, primerna pa je tako za ogrevanje in hlajenje pri novogradnjah, sanacijah ali ob menjavi dotrajanega oziroma neustreznega ogrevalnega sistema. Je torej odlična naložba v vašo prihodnost in tudi v prihodnost naslednjih generacij. Podatek, ki najbolj prepriča bodoče uporabnike, pa je dejstvo, da kljub začetni večji investiciji toplotna črpalka zniža stroške ogrevanja do kar 75 odstotkov. "Toplotne črpalke so najpopularnejši in najučinkovitejši vir ogrevanja in hlajenja stavb v sedanjosti in bodo tudi v prihodnosti," pravi Andrej Postrašija, direktor podjetja Energo Tim. "Z njimi dosegamo najboljše rezultate v nizkoenergijskih objektih. V zadnjih desetih letih je bilo zaradi rasti cen energentov veliko objektov energijsko saniranih. To zajema obnovo toplotne izolacije stavb, stavbnega pohištva, izolacije ostrešij, sledili so centralno ogrevanje z nizkotemperaturnimi radiatorji ali celo s konvektorji, prezračevanje stavb ..." Med prednostmi toplotnih črpalk pred drugimi ogrevalnimi sistemi v podjetju Gorenje izpostavijo okolju prijazno ogrevanje, zmanjševanje emisij v ozračje, minimalne stroške glede delovanja, dejstvo, da ogrevanje plačujemo sproti, kolikor energije porabimo, da je inštalacija minimalna, ogrevanje je moderno in učinkovito ter ni potrebe po skladiščenju drugih energentov ali po gradnji dimnika. Hkrati pa sta prednost tudi preprosto vzdrževanje in možnost ogrevanja, hlajenja in priprave tople sanitarne vode.

VIR ODVISEN TUDI OD TOPLOTNE IZOLACIJE

Toplotna črpalka lahko izkorišča enega od štirih obnovljivih virov energije. Kateri vir boste izbrali, je odvisno od razmer na posamezni parceli, velikosti hiše, predvsem pa od toplotne izoliranosti hiše. Poznamo toplotne črpalke zrak- -zrak, zrak-voda, zemlja-voda in voda-voda. Namen nekaterih je le ogrevanje prostorov, druge ogrevajo sanitarno vodo, nekatere pa ogrevajo tako ogrevalno kot sanitarno vodo in hkrati prostore tudi hladijo. Prav tako so različne uporabljene tehnologije delovanja naprav, kot na primer toplotne črpalke s fiksno močjo in toplotne črpalke, ki prilagajajo moč delovanja glede na potrebe, ker delujejo s pomočjo inverterske tehnologije. Ker poznamo torej več tipov toplotnih črpalk, je bistvenega pomena, da pred nakupom pridobite čim več tehničnih informacij in ugotovite, katera je za vas najprimernejša. Še kako dobrodošle so informacije iz prve roke, torej izkušnje uporabnikov. Pogosto pa toplotna črpalka zrak-voda nadomesti električni grelnik ali kotel centralne kurjave za ogrevanje sanitarne vode izven ogrevalne sezone.

IZRAČUN NAJ NAREDI STROKOVNJAK

Moč toplotne črpalke se izračuna na podlagi podatkov o stavbi, pravijo pri Ensvetu, pri čemer bistveno vlogo igra gradbena fizika objekta, torej struktura zunanjega ovoja stavbe (debelina in vrsta izolacije) ter toplotna prehodnost zidov, oken, tal in strehe, ki mejijo na zunanji zrak, zemljo ali hladnejše prostore. Štejejo pa tudi podatki o podnebju. Pri novogradnjah izračune opravi projektant strojnih inštalacij, pri menjavi ogrevalnega sistema pa strokovnjak za vgradnjo toplotnih črpalk. Pri tem je pomembno, da izberemo dovolj zmogljivo toplotno črpalko: "Če vam izračun opravi strokovnjak, negativnih učinkov ne bo, v nasprotnem primeru pa lahko pride do nezadovoljstva uporabnikov zaradi večjih stroškov porabe energije in nedoseganja toplotnega udobja."

KVALITETNA MONTAŽA

Ker je konkurenca na trgu, kar zadeva toplotne črpalke, pri nas velika, vsak proizvajalec oziroma ponudnik pa obljublja najvišjo kakovost in največje prihranke, je odločitev, kateremu boste zaupali, izjemnega pomena. Elementi, na katere bodite pozorni, so predvsem kvaliteta materialov, inovativnost, tehnološki napredek, zanesljivost, varnost, prilagodljivost, sloves blagovne znamke. Poleg pravilne izbire pa je nadvse pomembna tudi kvalitetna montaža, opozori Andrej Postrašija iz podjetja Energo Tim: "Naj bo celoten sistem toplotne črpalke še tako vrhunski, lahko delovanje in življenjsko dobo močno ogrozi nekvalitetna montaža. Če je namreč montaža slabo izvedena ali je izvedena s cenenimi komponentami, to lahko hitro privede do številnih nevšečnosti in seveda nezadovoljstva uporabnikov." DESNO Ko razmišljate o novem ogrevalnem sistemu oziroma o toplotni črpalki, se po nasvet obrnite k nekomu, ki se spozna na vgradnjo toplotnih črpalk. LEVO Toplotna črpalka lahko izkorišča enega od štirih obnovljivih virov energije. Kateri vir boste izbrali, je odvisno od razmer na posamezni parceli, velikosti hiše, predvsem pa od toplotne izoliranosti hiše.EFICIENT UČINKOVITOSTI ZGORAJ Toplotne črpalke so ene najbolj ekoloških rešitev za ogrevanje vašega doma, saj močno zmanjšujejo porabo energije ter hkrati povečujejo udobje bivanja.

KOEFICENT UČINKOVITOSTI KAJ JE GRELNO ŠTEVILO IN ZAKAJ JE POMEMBNO

Pri izbiri toplotne črpalke je grelno število izjemnega pomena. COP je pravzaprav kratica za koeficient učinkovitosti toplotne črpalke, računsko gledano, je torej razmerje med pridobljeno energijo (toploto oziroma odvzeto toploto pri hlajenju) in električno energijo, ki je potrebna za delovanje toplotne črpalke. Višje kot je grelno število, bolj učinkovito je delovanje ogrevalnega sistema. Pri tem naj omenimo še, da imajo najvišje vrednosti COP po navadi tiste toplotne črpalke, ki kot vir energije uporabljajo vodo.

KAKO NAM TOPLOTNA ČRPALKA KORISTI POLETI?

Toplotno črpalko odlikuje edinstvena tehnologija, ki omogoča, da nas pozimi greje in poleti hladi. V tem primeru gre za tako imenovane reverzibilne toplotne črpalke z vgrajenim sistemom, ki vlogo uparjalnika in kondenzatorja zamenja, s tem pa se obrne proces delovanja. Tako skozi uparjalnik, ki je po novem v prostoru, kroži notranji zrak, pri tem pa se ohladi, saj je oddal toploto hladivu, ki se uparja v uparjalniku. Kot pravijo v podjetju Gorenje, je črpalka uporabna v vseh letnih časih, tudi v prehodnih mesecih, ko sicer ni čas kurilne sezone, a se zgodi, da se temperature znižajo ali zvišajo. "V prehodnih obdobjih lahko ogrevamo oziroma ohlajamo objekt stroškovno še učinkoviteje, saj so pogoji za delovanje TČ še ugodnejši. TČ zaradi teh ugodnih pogojev - toplejši zrak - porabi manj električne energije."

Preberite celoten članek, objavljen v Kvadratih, prilogi časopisa Večer 25.9.2017